Zanimljivo je kako i naša Vlada često ističe Estoniju kao primjer digitalne zemlje kakva i sama teži postati.

The Economist je izvještavao o estonskoj vladi koja godinama ne koristi tiskane materijale na sjednicama, o državi u kojoj se svi službeni dokumenti potpisuju elektroničkim umjesto vlastoručnim potpisom i gdje se sva korespondencija s liječnikom, čak i za traženje recepata, obavlja se SMS-om. Zbog takvih primjera digitalizacije estonski BDP, navodi se nadalje, raste i dodatnih dva posto godišnje, dok bi ta stopa mogla biti i veća zbog sustava e-građana putem kojeg je moguće otvoriti tvrtku u Estoniji, a da tamo i ne kročite nogom, što se smatralo posebno zanimljivim za britanske poduzetnike zahvaćene Brexitom. Točnije za oko 10 milijuna novih stanovnika, koliko je The Economist predvidio da bi svoj život i poslovanje moglo preseliti u Estoniju do 2025. godine.

Digitalni nomadi trebaju Hrvatskoj

Krajem ljeta u Hrvatskoj se pokrenula priča o stvaranju uvjeta za rad digitalnih nomada; mahom profesionalaca iz IT-a, pisaca, novinara, odnosno svih onih kojima je za rad dovoljna dobra internet veza. Ogroman bi to iskorak bio za Hrvatsku i njeno gospodarstvo da s početkom 2021. godine uistinu na snagu stupi Zakon o strancima koji bi omogućio vize za digitalne nomade. Ne govorim ovdje samo o ekonomskoj prednosti da u našem društvu žive potrošači s nizozemskim, američkim ili britanskim plaćama, već o primjeru koji mogu dati o prednostima ePoslovanja. Stvar je u tome, naime, da sam svjestan da meni ovaj tekst iz The Economista otvara gomilu ideja kako možemo unaprijediti našu državu, no većini je mentalitet ipak takav da u svemu tome vidi samo ono što nema i što se ne može iz nekakvog nejasnog razloga.

Zanimljivo je kako i naša Vlada često ističe Estoniju kao primjer digitalne zemlje kakva i sama teži postati; zemlja s centraliziranim podacima svih građana, povezanih sa svim institucijama, gospodarski jaka i poželjna za ulagače. Još je zanimljivije kako i mi kao građani tomu težimo, ali kao poduzetnici se opiremo ideji da prvo digitaliziramo svoje dvorište.

Cijeli članak možete pročitati na: poduzetnik.biz

Foto: Pixabay