Osvrćući se na nalaze Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) o poslovanju leasing društava, te ukazujući na poslovanje banaka, Udruga Franak obratila se javnosti priopćenjem koje donosimo u cijelosti.

“Ovih dana na kućne adrese korisnika leasinga stižu obavijesti iz HANFA-e kojima se korisnike leasinga obavještava kako je UniCredit Leasing Croatia d.o.o. kršila svoje ugovorne obveze te je zaračunavala tijekom otplate leasinga marže koje su veće od ugovorenih. I ne radi se tu samo o UniCreditu, HANFA je utvrdila nadzorom da je osam od devet leasing kuća varalo i tako pljačkalo korisnike leasinga. Radi se o sljedećim društvima, koja su svojim jednostranim nezakonitim odlukama mijenjala ugovorene marže: BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermaerkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing, PBZ-LEASING, i UniCredit Leasing Croatia.

Nepravilnostima je obuhvaćeno više od 50.000 ugovora o leasingu, piše u nalazu HANFA-e!

Udruga Franak pozvala je 27. travnja 2021. otvorenim pismom Vladu, HNB, sve klubove zastupnika u Hrvatskome saboru i DORH da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se uklonile pronađene nepravilnosti te kako bi se opljačkani novac vratio korisnicima leasinga, ali i korisnicima kredita kojih ima nekoliko stotina tisuća kojima su banke nezakonito uzele više milijardi kuna. Nitko od njih nije prstom mrdnuo po tome pitanju!

Kako god su leasing kuće kamatarile nezakonitim kamatama svoje korisnike, tako su jednako banke kamatarile nezakonitim kamatama korisnike kredita u svim kreditima ugovorenim prije 10.1.2013., i to kako fizičke osobe, tako jednako i pravne osobe.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay