Banke gutaju likvidnost, nema dokaza da se povlačenje depozita usporilo, a više nije jasno tko vodi monetarnu politiku

Iako su priče o krizi povjerenja investitora i velikih klijenata u banke iznenada iščeznule s ključnih pozicija na web stranicama velikih izdanja, kao što su New York Times ili Los Angeles Times, to ne znači da je bankarska kriza razriješena. Razina sredstava koju guta bankovni sustav za održavanje likvidnosti i dalje je visoka. Samo u tjednu iza nas, američke financijske institucije posudile su kombinirano 163,9 milijardi dolara, odnosno skoro jednak iznos kao i u tjednu 13. – 20. tj. neposredno nakon kolapsa SVB banke. Podaci Federalnih rezervi govore o 110 milijardi dolara trenutno posuđenih kroz uobičajeni program kreditiranja centralne banke, te o još 152 milijardi koje su plasirane kroz ‘diskontni prozor‘.

Zajmovi kroz Bank Term Funding Program (BTF) održavaju se u tjednu iza nas na razini od 53,7 milijardi, u odnosu prema 11,9 milijardi prethodnog tjedna. BTFP je otvoren 12. ožujka nakon što je Fed proglasio izvanrednu situaciju nakon kolapsa Silicon Valley Banka i Signature Banka. Zajmovi Feda koje je uspostavio FDIC za spašavanje deponenata SVB-a i Signature Banka porasli su u tjednu iza nas na 179,8 milijardi dolara, dok su prethodni tjedan iznosili 142,8 milijardi dolara.

Drugim riječima, podaci Feda ukazuju kako, bez obzira na koordinirano ‘splašnjavanje‘ medijske pažnje, kriza banaka u Sjedinjenim Državama nije završena.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay