Dok se razvijeni zapadni svijet agresivnim dizanjem kamatnih stopa bori s inflacijom i općim rastom razine cijena, Kina ima sasvim drugačiji izazov. Cijene u toj zemlji padaju, industrija kaska, a cijelo gospodarstvo nije se posve oporavilo od samonametnutih restrikcija tijekom pandemije koronavirusa

Stopa inflacije u Kini u travnju je iznosila samo 0,2 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego što su očekivali ekonomisti. Drugim riječima, potrošnja i investicije u zemlji su i dalje ‘zakočeni’, zbog čega cijene padaju, a sve skupine potrošača suzdržavaju se od potrošnje u očekivanju još nižih cijena.

Potrošačke cijene u kineskoj industriji u svibnju pale su 4,6 posto, što je njihov najoštriji pad u proteklih sedam godina. Nakon objave tog podatka, kineski juan dodatno je oslabio prema američkom dolaru te je vrlo blizu najniže razine u proteklih pet godina.

Rudarstvo i obrada sirovina predvode po padu cijena, a one za hranu, duhan i alkohol tek blago rastu. Ekonomisti tvrde da je rizik od deflacije poprilično visok te će i u idućim mjesecima lebdjeti iznad gospodarstva.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay