SAO PAULO, 21. ožujka 2017. (Hina/agencije) – Neki od najvećih uvoznika mesa iz Brazila, kao što su Kina i EU, obustavili su ili ograničili uvoz zbog sumnji da su brojne brazilske kompanije godinama prodavale nepouzdane i zdravstveno upitne mesne proizvode. 

Kina je zabranila uvoz crvenog mesa iz Brazila, dok je Europska unija (EU) poručila kako će prestati poslovati s tvrtkama povezanima s aferom.

Slučaj zdravstveno upitnog mesa pokrenut je velikom saveznom policijskom akcijom u Brazilu prošloga petka, u kojoj su pronađeni dokazi da su radnici u pojedinim tvornicama nekoliko godina za tržište pakirali pokvarene i nekvalitetne proizvode.

Brazil je najveći svjetski izvoznik crvenog mesa i mesa peradi, s godišnjim izvozom vrijednim više od 12 milijardi dolara, pa je brazilska vlada posljednjih dana poduzela sve kako bi izbjegla potpunu ili djelomičnu zabranu uvoza mesa od strane drugih zemalja.

Predsjednik Michel Temer je održao hitne sastanke tijekom vikenda te čak pozvao pojedine strane diplomate u nedjelju na večeru u restoran s odrescima, u nastojanju da ih razuvjeri.

No, napori su bili uzaludni. Kina, EU, Južna Koreja i Čile su objavile ograničenja na uvoz mesnih proizvoda iz Brazila. Zajedno, izvoz u te zemlje je činio gotovo trećinu ukupnog brazilskog izvoza mesa u 2016. godini, navodi list O Globo.

Savezna policija je prošloga petka, nakon dvogodišnje istrage, u šest brazilskih država pretresla proizvodne pogone brojnih tvornica i uhitila preko trideset osoba. Vlada je suspendirala preko 30 viših državnih službenika, koji su trebali uočiti i sankcionirati nehigijenske i ilegalne prakse, i trenutno se nalaze pod istragom za korupciju.

Brojni pogoni za pakiranje mesa su zatvoreni, a još 21 se nalazi pod istragom.

Istražitelji navode kako su pojedini direktori podmitili zdravstvene inspektore i političare u cilju dobivanja državnih dozvola za svoje proizvode. Optužili su više od trideset kompanija za brojne higijenske propuste. Među njima su i JBS, najveći svjetski izvoznik govedine te BRF, vodeći svjetski proizvođač mesa od peradi.

(Hina)