Kina poduzima prve korake prema plaćanju uvezene sirove nafte u juanima umjesto u dolarima, kazala su za Reuters tri upućena izvora, u sklopu nastojanja Pekinga da etablira svoju valutu na međunarodnoj sceni.

Prebacivanje plaćanja čak i djelića globalne trgovine naftom u juane bilo bi velika stvar. Nafta spada među sirovine kojima se najviše trguje u svijetu, uz godišnju vrijednost trgovine od oko 14.000 milijardi dolara, što otprilike odgovara vrijednosti prošlogodišnjeg kineskog BDP-a.

Pilot-program plaćanja u juanima mogao bi biti pokrenut već u drugoj polovini godine, kazala su dva izvora. Regulatori su neslužbeno zatražili od desetak financijskih tvrtki da pripreme utvrđivanje cijena uvezene nafte u juanima, kazala su tri izvora u nekoliko financijskih tvrtki.

“Budući da je najveći kupac nafte, sasvim je prirodno što Kina priželjkuje plaćanje računa u juanima. To će također poboljšati likvidnost juana na globalnom tržištu”, kazao je jedan od izvora koje su kineske vlasti brifirale o planovima.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay