PEKING, 7. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Kineske devizne rezerve u siječnju su skliznule ispod 3.000 milijardi dolara prvi put u gotovo šest godina, premda je stroži nadzor regulatora po svemu sudeći ipak zakočio odljev kapitala iz azijskog diva.

U siječnju su kineske devizne rezerve smanjene za 12,3 milijarde dolara, na 2.998 milijardi dolara.

Premda Peking nije označio iznos od 3.000 milijardi dolara kao granicu čije će probijanje značiti poziv na uzbunu, zabrinjava naglo smanjivanje rezervi, instrumenta za obranu tečaja.

Siječanjski je pad pritom bio osjetno manji nego u prosincu kad su rezerve smanjene za 41 milijardu dolara. Također je najmanji u sedam mjeseci, što pokazuje da obnovljene mjere kontrole odljeva kapitala po svemu sudeći daju rezultate, barem zasad, primjećuju u Reutersu.

Službeni Peking umanjio je važnost pada deviznih rezervi ispod razine od 3.000 milijardi dolara, ali bi on mogao potkrijepiti njihovu tvrdnju da ne provode namjerno devalvaciju svoje valute, i to u očekivanju objave polugodišnjeg izvješća američkog ministarstva financija o valutnim manipulacijama, koje se očekuje u travnju.

Novi američki predsjednik Donald Trump u posljednje vrijeme sve oštrije optužuje Kinu da tečaj juana drži na nerealno niskoj razini, iako je Kina u posljednjih nekoliko mjeseci poduzela niz mjera kako bi otežala odljev novca iz zemlje i zauzdala slabljenje domaće valute.

Kineske devizne rezerve još su uvijek uvjerljivo najveće u svijetu, pri čemu je Peking od kolovoza 2015. godine kada je neočekivano devalvirao juan potrošio više od 500 milijardi dolara kako bi zaustavio njegovo slabljenje.

Prošle je godine kineska valuta oslabila 6,6 posto prema dolaru, najviše od 1994. godine.

(Hina)