Neizvjesnost je preplavila kineska tržišta dok u zemlji rastu prosvjedi protiv Covid-19 mjera, a bilježi se i rekordan broj infekcija koji u kombinaciji s prosvjedima kompliciraju put nacije do ponovnog otvaranja. 

Ulagači su prodavali dionice i juane dok su kreditna tržišta vidjela širenje raspona, a građani u većim gradovima izašli su na ulice u rijetkom znaku prkosa. Inozemni fondovi ‘iskrcali‘ su najviše kineskih dionica na kopnu u otprilike tri tjedna, s fokusom na tome kako će vlada odgovoriti na situaciju, objavio je Bloomberg.

Ne bliži se kraj problemima 

Čini se da je početna panična prodaja poslijepodne nestala, a pojavile su se neke oklade da bi društveni nemiri zapravo mogli ubrzati izlazak iz režima Covid Zero. Ipak, razvoj događaja stvorio je nove sumnje u izglede tržišta nakon što su opuštene smjernice za covid potaknule epski rast i zbor poziva kupujte Kinu ili buy China ranije ovog mjeseca.

– Očekujem da će tržišta ostati nestabilna u nadolazećim mjesecima dok se Kina repozicionira u upravljanju izbijanjem covida. Stvarnost na terenu je kaotična dok se dužnosnici bore za provedbu 20 novih smjernica o zero covidu, a istovremeno sprječavaju porast broja slučajeva – rekao je Steven Luk, izvršni direktor FountainCap Research & Investmenta u Hong Kongu. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay