PEKING, 7. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Planirane izdašne kineske subvencije za velike domaće kompanije u industriji sofisticirane tehnologije osigurat će im dodatnu prednost u tržišnoj utakmici i zaoštriti trzavice u trgovini, upozorila je u utorak europska lobistička grupa Eurochambres.

Peking potiče kineske kompanije da izađu na inozemna tržišta kako bi osigurali veću zaradu i pribavili tehnologiju koja će im osigurati veću konkurentnost u čitavom nizu sektora visoke vrijednosti, od zrakoplovstva do poljoprivrednog sektora i  robotike.

Državne subvencije koje se mjere u stotinama milijardi dolara i transferi inozemne tehnologije u 10 sektora “vrlo su problematični”, zaključili su u udruženju uoči objavljivanja izvješća o kineskim industrijskim planovima za razdoblje do 2025. godine, pozivajući Kinu da prestane uplitati se u tržišne odnose.

Subvencije za kompanije, uključujući i proizvođače vozila koje kao pogonsku snagu koriste nove izvor energije, te one u sektoru informacijske tehnologije i robotike, “već stvaraju probleme kako kineskim tako i europskim kompanijama”.

Europski proizvođači električnih automobila sučeljavaju se “s intenzivnim pritiskom da ustupe sofisticiranu tehnologiju kako bi kratkoročno osigurali pristup tržištu”, koji je pak smanjen kada su u pitanju IT kompanije, navodi se u izvješću.

Posebno zabrinjava naglasak u kineskom planu na samodostatnost – “to upućuje na zaključak da će kineska politika dodatno narušiti tržišnu utakmicu u korist kineskih tvrtki”, ocjenjuju u europskom udruženju.

“Vidimo da kineski igrači ulaze na globalno tržište dok mi i dalje čekamo pred Kineskim zidom”, rekao je novinarima predsjednik udruženja Joerg Wuttke

To bi moglo prouzročiti novi val gomilanja proizvodnih kapaciteta u tim privrednim granama, kao što se već dogodilo u sektoru proizvodnje čelika i solarnih panela, te zaoštriti napetosti u odnosima s tradicionalnim trgovinskim partnerima, navodi se u izvješću.

(Hina)