Kineski proizvođač automobila Geely povećao je udio u njemačkom automobilskom divu Daimleru u sklopu nastojanja da osigura pristup tehnologiji koja će mu omogućiti uspješno konkuriranje novim akterima u automobilskoj industriji, usmjerenima na električna i autonomna vozila.

Predsjednik uprave Geelyja Li Shufu objavio je tijekom vikenda da je povećao udio u Daimleru na 9,7 posto, što znači da je najveći privatni proizvođač automobila u Kini sada najveći dioničar Daimlera.

Prema aktualnim cijenama Daimlerovih dionica, vrijednost je tog udjela devet milijardi dolara. U subotu su iz Geelyja priopćili da “zasada” ne namjeravaju dodatno povećavati taj udio, ističući da je njihov cilj savez s Daimlerom koji razvija električna i autonomna vozila radi uspješnije konkurencije novim akterima u automobilskoj industriji, poput Tesle i Ubera.

“Nijedan sadašnji akter u sektoru vjerojatno ne može dobiti bitku protiv osvajača bez prijateljske pomoći. Osvajanje i potvrda vodeće tehnološke pozicije zahtijevaju prilagodbu novom načinu razmišljanja kroz dijeljenje i objedinjavanje prednosti. Moje ulaganje u Daimler odražava tu viziju”, kazao je čelnik kineske tvrtke. “U Daimleru nam je drago što možemo objaviti da bismo u Li Shufuu mogli dobiti još jednog dugoročno orijentiranog dioničara koji vjeruje u Daimlerovu inovacijsku snagu, strategiju i budući potencijal”, priopćeno je iz njemačke kompanije.

Očekuje se da će se čelnik kineske tvrtke danas sastati s direktorima Daimlera, kazao je za Reuters neimenovani upućeni izvor, a nada se i sastanku s dužnosnicima njemačke vlade u Berlinu. Njegov se pristup razlikuje od onog drugih kineskih ulagača u njemačke tehnološie kompanije, poput proizvođača bijele tehnike Midee koji se prije kupnje njemačkog proizvođača industrijskih robota Kuke dugo konzultirao s dioničarima.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: FotograFFF / Shutterstock