HONG KONG/FRANKFURT, 12. srpnja 2017. (Hina/Reuters) – Kineska investicijska kompanija Legend Holdings razmatra mogućnost ulaganja u luksemburšku Banque Internationale a Luxembourg (BIL), saznaje Reuters od upućenog izvora, čime se nastavlja trend pojačanog interesa kineskih kompanija za europske banke.

Legend, vlasnik tehnološkog diva Lenova, pregovara s investicijskim fondom katarske kraljevske obitelji Precision Capital o kupnji oko 90 posto udjela u BIL-u Capital, navodi izvor.

Preostalih 10 posto u vlasništvu je luksemburške vlade.

Upućeni izvori procjenjuju da bi katarski fond za banku mogao dobiti milijardu do milijardu i pol eura.

Precision je kupio BIL 2011. godine za 730 milijuna eura budući da je tadašnjem vlasniku, francusko-belgijskoj financijskoj grupi Dexia, ustrebala državna pomoć a Francuska, Belgija i Luxemburg uvjetovali su je prodajom kompletnog aktivnog poslovanja.

BIL je osnovan 1856 godine i najstarija je luksemburška banka u privatnom vlasništvu, Njezino poslovanje nadzire Europska središnja banka (ECB) u suradnji s luxemburškom Komisijom za nadzor financijskog sektora.

Dogovor o kineskoj kupnji BIL-a trebao bi biti postignut u narednim tjednima.

Kineske kompanije u posljednje vrijeme pokazuju sve veći interes za europske banke, unatoč njihovoj slaboj profitabilnosti i strožim regulatornim zahtjevima, piše Reuters.

Tako je u svibnju kineski konglomerat HNA postao najveći dioničar Deutsche banke a Fosun je vlasnik 24 posto udjela u najvećoj portugalskoj banci čije su dionice izlistane na burzi Millennium BCP.

Legend je pak u suradnji s investicijskim kompanijama u kojima ima vlasničke udjele ušao u čitav niz privrednih sektora, od proizvodnje hrane i najma automobila dok dentalne skrbi i potpore malim poduzećima.

U Hrvatskoj je kineski CEFC preko češko-slovačke financijske grupacije J&T (JTFG) ušao u vlasničku strukturu nekadašnje Varaždinske banke, u međuvremenu preimenovane u J&T banku. Sredinom travnja ta je banka objavila da je Hrvatska narodna banka (HNB) kineskim investitorima dala prethodnu suglasnost za posredno stjecanje vlasničkog udjela pod uvjetom da transakciju odobri češka središnja banka.

(Hina)