Sama poslovna zona smještena je na granici s BiH, uz schengenski granični prijelaz i autocestu. Upravo je u Novim Selima predviđeno najveće prometno čvorište u Europi – spojna točka često spominjanog koridora Vc (Budimpešta – Osijek – Sarajevo – Ploče) i autoceste. S bosanskohercegovačke strane već je izgrađen dio autoceste od Bijače do Kravice, čime Nova Sela postaju itekako zanimljiva potencijalnim ulagačima.

Podsjetimo, lokalna vlast je prije četiri godine raspisala javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta na području poslovne zone “Nova Sela”, na koji se javila zadarska tvrtka “Green Tech Group” i kupila oko 550 tisuća kvadrata.

Riječ je poslovno-tehničkoj suradnji lokalne vlasti i privatnog investitora, jer će prometnice i prateću infrastrukturu financirati Općina, i to novcem koji će ulagač sa zadarskim sjedištem uplaćivati na ime kupoprodajne cijene, što je preduvjet daljnjeg napretka same investicije.

Osim najavljivanog zapošljavanja lokalnog stanovništva, u proračun Kule Norinske slijevat će se i novac od komunalne naknade. Tvrtka “Green Tech Group”, koju je osnovao Kinez Karl Soong zajedno sa zadarskim poduzetnicima Mladenom Antonijem Ninčevićem, u Novim Selima planira pogone za sklapanje električnih automobila i skutera, što bi se, prema poslovnim planovima, trebalo odvijati u tri faze tijekom idućih 10 godina.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay