Za razliku od 3G i 4G mreža, 5G standard nije imao najbolji start, prvenstveno zahvaljujući pandemiji. Prve komercijalne 5G mreže su startale 2020. godine, no od tada njihov napredak baš i nije išao po loju, tako da danas imamo situaciju gdje su 4G mreže još uvijek brže od 5G. U kombinaciji sa sramežljivom pokrivenošću, sve slkupa ne ostavlja najbolji dojam. Naravno, nije samo pandemija razlog, već i trgovinsko-tehnološki rat između SAD-a i Kine, koji sve više uzima maha.

5G mreže će vremenom svakako povećati pokrivenost signalom i bit će dostupne širem krugu korisnika, no u međuvremenu se već zahuktao razvoj sljedeće generacije, odnosno 6G mreža. Za sada nijedna međunarodna asocijacija nije standardizirala 6G, dakle još uvijek ne znamo točno koju će definiciju s obzirom na spektar i brzine imati, no zemlje poput Kine ne čekaju, i već neko vrijeme razvijaju ovu tehnologiju neovisno o ostatku svijeta.

Danas stiže vijest da je 25th Institute of the Second Academy of China Aerospace Science and Industry testirao bežični prijenos podataka brzinom od 300 Gbps, što je oko 10 puta više od trenutno najveće brzine u 5G mrežama, ali 30 do 50 puta više od prosječne brzine dostupne korisnicima.

Cijeli članak možete pročitati na: mob.hr

Foto: Pixabay