U hrvatskom B2B sektoru rastući kineski utjecaj vidi se u brojnim pričama u kojima ovdašnji ozbiljni poduzetnici počnu nabavljati opremu. Dobiju nekoliko ponuda europskih proizvođača s kojima su već radili, ali onda eksplodira kineska ponuda koja je od 30 do 40 posto jeftinija. A kvaliteta je približno ista

I kako da se sada hrvatski poduzetnik ponaša? Da odbije najpovoljniju ponudu i ugrozi buduću likvidnost? Ili da bude disciplinirani građanin-poduzetnik i da prihvaćanjem skupljeg rješenja iskaže privrženost europskoj industriji? U najboljem slučaju, ići će se na kombinaciju dobave.

Ima primjera, za sada u fazi završnih pregovora, da dio kvalitetnih hrvatskih tvrtki ima ponude iz razvijenijeg dijela Europe i SAD-a da se uključi u investicije kojima će se skraćivati dobavni lanci i tako eliminirati pretjerana ovisnost o azijskim dobavljačima. Ali nije bilo realno očekivati da će ekipa iz Azije, predvođena Kinom, prihvatiti poraz. Dampinške cijene kineske opreme i repromaterijala u B2B sektoru dokaz su da je pokušaj obrane Zapada na početku i da će bojišnicu biti teže uspostaviti i držati nego što se to birokratima u Bruxellesu i Washingtonu čini.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay