Kineski je plan da postaja u niskoj orbiti provede deset godina te da se za to vrijeme izvede više od tisuću znanstvenih eksperimenata.

Nakon uspješnog lansiranja, treći modul kineske svemirske stanice uspješno je pripojen postojećim modulima. Taj modul, nazvan Mengtian, lansiran je s raketom Long March 5B iz Wenchang Satellite Launch Centera, a nakon ulaska u orbitu pokrenuo je vlastite motore do postojeća dva modula postaje s kojima se spojio na visini od oko 380 km iznad Zemlje.

Prvi i temeljni modul, nazvan Tianhe, lansiran je u travnju prošle godine. U tom dijelu postaje astronauti će provoditi najviše vremena te će tu živjeti i spavati. Drugi modul Wentian lansiran je tijekom ovog ljeta i riječ je o laboratorijskom modulu namijenjenom izvođenju znanstvenih eksperimenata. Posljednji dio postaje, koji je lansiran ovaj tjedan, također će biti namijenjen znanstvenim istraživanjima.

Modul Mentian naknadno će promijeniti poziciju na toj svemirskoj postaji – spojit će se s modulom Tianche i tek će tada stanica dobiti svoj konačan oblik u obliku slova “T”.

Dovršetak kineske svemirske stanice vrhunac je i najveće postignuće njihova svemirskog programa dosad. “Nebeska palača”, kako je nazivaju u Kini, simbol je rastuće moći te zemlje, ali i njihove samodostatnosti u svemirskoj industriji, objasnili su na Reutersu. Također su naglasili kako Kina sada postaje opasan konkurent SAD-u, nakon što su ih izolirali od ISS-a.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr