Procurile tisuće dokumenata koji otkrivaju kako se pokušava utjecati na nadolazeće UN-ovo klimatsko izvješće.

U javnost je procurio ogroman broj dokumenata koji pokazuju kako zemlje pokušavaju promijeniti ključno znanstveno izvješće o tome kako treba pristupiti rješavanju problema klimatskih promjena.

Među dokumentima koje je na uvid dobio i BBC News otkriveno je i kako Saudijska Arabija, Japan i Australija spadaju među zemlje koje od UN-a traže da ublaži potrebu brzog napuštanja korištenja fosilnih goriva.

Stavljeno u kontekst, Saudijska Araabija najveći je svjetski izvoznik nafte, a Australija je velik svjetski izvoznik ugljena.

Navedeni dokumenti isto tako pokazuju kako neke bogate nacije dovode u pitanje financiranje prelaska siromašnijih zemalja na zelenije tehnologije.

Sve to “lobiranje” podiže mnoga pitanja usuret summitu o klimatskim promjenama COP26 koji će se održati u studenom mjesecu ove godine.

Otkriveno je kako se zemlje odupiru preporukama UN-a za poduzimanje jačih mjera, unatoč tome što će se upravo na spomenutom summitu od njih tražiti veća predanost usporavnaju klimatskih promjena te održavanju globalnog zatopljenja na +1,5 stupnjeva Celzija.

Nuklearna (ne)naklonost

Određeni broj uglavnom istočnoeuropskih zemalja smatra da bi izvješće trebalo biti pozitivnije prema nuklearnoj energiji.

Indija tvrdi da gotovo sva poglavlja izvješća pokazuju pristranost protiv nuklearne energije. Ističu da je riječ o razvijenoj tehnologiji s dobrim političkim zaleđem osim u nekoliko zemalja.

Češka, Poljska i Slovačka kritiziraju tablicu u izvješću koja kaže da nuklearna energija ima pozitivnu ulogu u postizanju tek jednog od 17 UN-ovih ciljeva za održivi razvoj. Te zemlje smatraju da nuklearna energija može igrati pozitivnu ulogu postizanju većine UN-ovih navedenih ciljeva.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr