Kako bi odgodili bankrot, Treasury je još u rujnu suspendirao investicije i prestao ulagati u buduće penzije državnih zaposlenika

Nakon što su republikanci u američkom Senatu blokirali odluku Kongresa o povećanju limita za zaduživanje države, američke Federalne rezerve upozorile su kako bi to Sjedinjene Države moglo odvesti prema nesposobnosti plaćanja. Centralni bankari procjenjuju kako bi tzv. default dospjelih obveza SAD-a mogao imati katastrofalne posljedice te poručuju kako centralna banka neće moći spriječiti kolaps.

Prije nego što su republikanci blokirali u Senatu povećanje limita zaduživanja, dva puta je izlazila s vrlo dramatičnim upozorenjima šefica američkog Treasuryja Janet Yellen, koja je u Americi svojevrsni pandan europskim ministrima financija. Prvo je napisala pismo američkim kongresnicima u kojemu je objasnila kako se ne može točno procijeniti kad će točno Sjedinjene Države ostati bez novca, ali je naglasila kako bi posljedice po američku ekonomiju mogle biti devastirajuće.

– Jednom kad sve moguće mjere i gotovina neće biti dostupni odnosno potpuno iscrpljeni, SAD neće moći ispuniti obveze prvi put u povijesti – napisala je Yellen kongresnicima. Potom je napisala i kolumnu za Wall Street Journal u kojoj je ponovila blago rečeno dramatične teze.

Kako bi odgodili bankrot (default), američki Treasury još je u rujnu suspendirao investicije u Civil Service Retirement and Disabilit Fund, u Postal Service Retiree Health Benefits Fund i u Government Securities Investment Fund of the Federal Employes Retirement System. Drugim riječima, prestali su ulagati u buduće penzije državnih zaposlenika.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay