Od 200 milijuna eura dodatnog poreza koji planira ubrati država lavovski dio uplatit će Ina. 

Dodatna porezna obveza zahvatila je i Končar Elektroindustriju. Snažan rast dobiti Končara nema veze s divljanjem cijena energenata, već je rezultat razvojnih aktivnosti i ulaganja u opremu, što je dovelo do povećanja narudžbi na inozemnim tržištima.

Porezne škare zahvatile su i remontno Brodogradilište Viktor Lenac, koje su mnogi spominjali kao primjer nepravednosti novog nameta. 

Među obveznicima dodatnog poreza našla i Luka Ploče jer bilježi osjetan rast prometa i višestruko veću dobit zahvaljujući prethodnim investicijama i poboljšanju efikasnosti poslovanja.

Banke zahvaćene manje od očekivanja

Prema izvješću HNB-a, porezom na izvanrednu dobit obuhvaćen je samo manji broj od ukupno osam većih banaka koje udovoljavaju kriteriju visine prihoda. HNB procjenjuje da će velike banke platiti oko 150 milijuna eura redovnog poreza na dobit te još oko 25 milijuna eura na osnovi poreza na izvanrednu dobit.

Zasad se ne zna koje će banke zahvatiti porezne škare, ali je sigurno da to neće biti Hrvatska poštanska banka

Turističke kompanije izbjegle porezne škare

Unatoč odličnim poslovnim rezultatima, dodatni porez izbjegle su vodeće turističke kompanije. Zahvaljujući odredbi koja je ugrađena u konačnu verziju zakona, prema kojoj se iz četverogodišnjeg prosjeka izuzimaju godine u kojima je ostvaren gubitak, prosjek dobiti koji ulazi u izračun za poreznu osnovicu znatno je povišen.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay