Banke razmišljaju o uvođenju kaznenih kamata za previše štednje…

U Njemačkoj su trgovine zatvorene praktično već mjesecima i Nijemcima ne preostaje ništa drugo nego – ne kupovati ništa. No stručnjaci upozoravaju: Upravo je potrošnja izvukla Njemačku iz krize 2008.

Osobito je pogođena trgovina potrošnom robom kao što su odjeća i obuća. Isprva se još kupovalo preko interneta, ali kod kuće je ionako svejedno kako izgledate. Ali prava katastrofa pogodila je uslužni sektor: ‘Državno zatvaranje usluga s bliskim kontaktom kao što su gastronomija, hoteli, zabavni sadržaji i manifestacije učinilo je nemogućima mnoge želje za potrošnjom’, kaže ekonomist IW-a Hubertus Bardt. Samo u tim segmentima potrošnja se smanjila za čitavih 78 milijardi eura, a to je dva posto BDP-a Njemačke.

A to je problem i za banke: već su i neke štedionice počele ograničavati iznos koji je građanima dozvoljeno držati, inače moraju plaćati kaznene kamate. Granica je u pravilu određena na 100.000 eura, ali već se čuje kako neke banke žele tu granicu smanjiti na samo 25.000 eura. No opet: gdje da se potroši ono što se zaradilo?

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay