Usporediti prosječne plaće koje radnik za isti posao dobije u Njemačkoj i Hrvatskoj gotovo je nemoguća misija jer u Hrvatskoj takvih izračuna nema.

Pekar u Hamburgu radi za 3500 eura mjesečno, konobar u Frankfurtu za 1900, keramičar u Münchenu za 3000, tesar u Hannoveru za 3100, blagajnik u trgovini u Stuttgartu za 2200… Iz perspektive hrvatskih radnika, ovo zvuči kao plaće iz snova – vratili bi se krediti, počela nadograđivati kuća, kupio bi se bolji automobil, na moru bi se ljeti ostajalo dva tjedna, a ne pet dana, a prolistali bi se i prospekti poznatih skijališta. Njemački su mediji ovih dana objavili popis prosječnih plaća po zanimanjima za 2019. godinu.

Usporediti prosječne plaće koje radnik za isti posao dobije u Njemačkoj i Hrvatskoj gotovo je nemoguća misija jer u Hrvatskoj takvih izračuna nema. U Njemačkoj su plaće određene kolektivnim ugovorima, no i tamo ima razlika, pa je tako izračunato da su plaće u istočnoj Njemačkoj često znatno niže nego u zapadnom dijelu zemlje. Osim o djelatnosti, plaće ovise i o veličini tvrtke za koju se radi, stupnju obrazovanja i odgovornosti samog posla.

U Njemačkoj je, u usporedbi s Hrvatskom, prosječna bruto plaća dva i pol puta veća. Prosječna mjesečna bruto plaća u Njemačkoj je 2018. godine, naime, iznosila oko 2950 eura, a prosječna neto plaća nakon oporezivanja 1945 eura, dakle 33 posto manje. Iste te godine, prosječna neto plaća u Hrvatskoj je bila 6242 kune, a u bruto iznosu 8448 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay