Britanski ministri složili su se uvesti klauzulu o tajnosti u bilo koji spor s farmaceutskim divom Pfizerom oko britanske nabave cjepiva protiv covida. Veliki dijelovi vladinih ugovora s kompanijom oko dostave 189 milijuna doza cjepiva u Britaniju su redigirani, a bilo koji potencijalni proces arbitraže bit će držan u tajnosti.

Guardian piše kako je Zain Rizvi, direktor istraživanja pri američkoj nevladinoj organizaciji za zaštitu potrošača Public Citizen koja je proučavala ugovore koje je Pfizer potpisivao u svijetu, rekao: “Postoji zid šutnje oko tih ugovora i to je neprihvatljivo, pogotovo u vrijeme krize javnog zdravlja.”

Rizvi nastavlja da Velika Britanija mora objasniti zašto je pristala na to da procesi arbitraže budu tajni. “To je jedina bogata zemlja za koju znamo koja se složila s tom stavkom. Time se dozvoljava farmaceutskim kompanijama da zaobiđu zakonske procese”, kaže Rizvi. “Britanska vlada dopustila je proizvođačima lijekova da vode priču. Kako smo završili u situaciji gdje šačica farmaceutskih kompanija ima toliku kontrolu nad najmoćnijim zemljama svijeta? Sve upućuje na to da je sustav urušen.”

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay