“Svrha upitnika je predodžba o stvarnom stanju, jer postoje naznake da kod pojedinih sudaca ne postoji dovoljan osjećaj odgovornosti za sadašnji trenutak sudbene vlasti. Poznato je kakve obveze suci imaju temeljem Zakona o sudovima i Kodeksa sudačke etike, i pitanje je samo poštuju li se ove norme te je li ih potrebno i dodatno razraditi”, piše N1.

Ovo su navodi iz službenog dopisa koji je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić uputio svim najvažnijim sudovima u Hrvatskoj.

Zahtjev naslovljen “PREDMET: Izvansudske aktivnosti sudaca – informacija traži se” poslan je svim Županijskim sudovima te Visokom kaznenom sudu, Visokom trgovačkom sudu, Visokom prekršajnom sudu i Visokom upravnom sudu.

U posljednje vrijeme vidljiv je trend gubitka autoriteta sudbene vlasti i u medijima se često iznose pojedini primjeri, piše Dobronić, te upozorava da suci sudjeluju u aktivnostima i ponašanju koje nisu u skladu s etikom, a neki od njih ostvaruju i dodatne prihode na različite načine.

Isto tako, ova pitanja su važna, smatra predsjednik Vrhovnog suda jer mogu utjecati na kvalitetu i brzinu rada sudaca, s obzirom na broj neriješenih predmeta.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay