Novi Zakon o elektroničkim medijima bi trebao omogućiti poštenu tržišnu utakmicu svima, kvalitetne medije i na kraju informirane građane. No prijedlog Ministarstva kulture, koji je u saborskoj proceduri, daleko je od toga.

Komercijalni mediji, među njima i Nova TV – kao lider na tržištu, koja se financira primarno prodajom svog oglasnog prostora, posebno su na udaru.

Zbog toga su predstavnici vodećih domaćih medija, na Croatia media kongresu, još jednom ministrici kulture ukazali na štetnost nekih od odredbi zakona.

Zakon o elektroničkim medijima obvezuje komercijalne televizije na kupnju sadržaja neovisnih hrvatskih produkcija. Ali propisuje iznos – pet posto godišnjeg bruto prihoda. 10 posto programa mora biti sadržaj europskih neovisnih producenata!

Prođe li to u Saboru – komercijalne televizije su na udaru!

“Usvajanje ovih odredbi zakona će se sigurno odraziti negativno na poslovanje Nove TV, jer ćemo biti prisiljeni kupiti sadržaj, koji sami možemo proizvesti za manje novca. To će ugroziti poslovanje svih komercijalnih televizija i vjerujemo da to pogoduje određenim interesnim skupinama”, objasnila je članica Uprave Nove TV Diana Roginić.

Ključna riječ je prisila i povezivanje s godišnjim prihodima. “To nije u skladu s europskim pravilima”, upozorava Roginić.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevnik.hr

Foto: Pixabay