BRUXELLES, 14. veljače 2017. (Hina) – Europska komisija odobrila je 300 milijuna eura vrijedan njemački plan potpora za gradnju brzih punionica za električna vozila koje će koristiti struju iz obnovljivih izvora.

Vlada u Berlinu dodijelit će novac putem javnih natječaja kompanijama, građanima i lokalnim vlastima, uz uvjet da punionice koriste struju iz obnovljivih izvora.

Cilj je četverogodišnjeg plana uvođenje novog standarda i gradnja stanica za brzo punjenje električnih vozila, kao i proširenje postojeće infrastrukture, objašnjavaju iz Komisije u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Kako se navodi u priopćenju, mreža punionica “pokrit će potrebu na tržištu a neće neprimjereno utjecati na natjecanje na jedinstvenom tržištu EU”.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager kazala je kako “električna vozila mogu donijeti realne prednosti društvu smanjenjem štetnih emisija i zagađenja bukom”.

“Njemački plan potpora potaknut će građane i poslovne ljude da koriste električna vozila. Osigurat će potrebnu infrastrukturu na ekonomičan način, u skladu s pravilima EU”, zaključila je Vestager.

Državna potpora također bi trebala potaknuti ulaganja u tržište koje još ne može samostalno funkcionirati i potrebni su mu poticaji, dodaje se u priopćenju.

(Hina)