ZAGREB, 17. veljače 2017. (Hina) – Povećanjem iznosa osnovnog osobnog odbitka obrtnicima je komorski doprinos povećan za 24 kune mjesečno, a Hrvatska obrtnička komora (HOK) ispitat će predstavlja li to povećanje značajno opterećenje za obrtnike, izvijestio je HOK u petak.

HOK obvezni komorski doprinos naplaćuje u iznosu od dva posto osnovnog osobnog odbitka od dohotka, a njegovo povećanje od 1. siječnja automatski je povisilo iznos komorskog doprinosa i to za 24 kune mjesečno, objašnjavaju iz HOK-a.

Dodaju kako je Upravni odbor HOK-a danas odlučio kako će se ispitati je li povećanje komorskog doprinosa u apsolutnom iznosu od 24 kune opterećenje za poslovanje obrtnika koje dovodi u pitanje opstanak obrta.

HOK pritom navodi da za doprinos koji plaćaju članovi HOK-a mogu koristiti brojne pogodnosti i usluge i time ostvariti značajne uštede u poslovanju.

HOK ističe kako je svoje nastojanje da pomogne novootvorenim obrtima potvrdio odlukom po kojoj su svi oni oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa za prvu godinu poslovanja.

(Hina)