VINKOVCI, 28. travnja 2017. (Hina) – Preduvjet jačeg razvoja poljoprivredne proizvodnje u istočnoj Slavoniji je riješenje problema navodnjavanja poljoprivrednih površina, istaknula je u petak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac na konferenciji “Investicijski potencijal istočne Slavonije” u Vinkovcima.

“Projekti navodnjavanja, upravo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, trebaju biti uskoro potpisani. Riječ je o dva projekta čijom ćemo realizacijom, uvjereni smo, značajno pridonijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje, jer bez navodnjavanja je danas jako teško govoriti o uspješnoj poljoprivredi”, kazala je Žalac na konferenciji, koju je organizirali Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Grad Vinkovci.

Žalac je istaknula i kako je poljoprivredno-prehrambena industrija ključ razvoja istočne Slavonije, ali i uspjeha Vladina projekta Slavonija.

Također se zauzela za reindustrijalizaciju Slavonije, poručivši kako su, osim oživljavanja već postojećih tvrtki, nužne i nove inovativne ideje koje trebaju kreirati sami poduzetnici, a Vlada je tu da ponudi najpovoljnije mogućnosti financiranja za realizaciju takvih ideja i projekata.

Predsjednik HGK Luka Burilović je, govoreći o teškoj gospodarskoj situaciji na istoku Hrvatske, naveo je kako se po broju poduzetnika u 2015. godini, od 21 županije, Vukovarsko-srijemska županija nalazila na 17. mjestu, dok je prema ukupnom prihodu na 8. mjestu.

Burilović je posebice upozorio na negativne demografske pokazatelje i iseljavanje s tog područja.

“Podatci pokazuju da iz pet slavonskih županija odlazi tjedno i do 200 ljudi. Nekada su odlazili nižeobrazovani ljudi i to uglavnom nositelji obitelji, a danas iz ovih krajeva odlaze visokoobrazovani odvodeći čitave obitelji”, upozorio je.

Također je ocijenio kako bez državne pomoći istočna Hrvatska teško da će stati sama na vlastite noge.

Predsjednika uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO Vjeran Vrbanec kaže kako danas, više nego ikada prije, poduzetnici imaju mogućnost dobiti vrlo jeftine kredite i kreditne aranžmane za poslovne aktivnosti, a otvoren je i čitav niz javnih poziva za financiranje poduzetničkih aktivnosti u vidu bepovratnih sredstava.

Domagoj Franić, direktor vinkovačke tvrtke Vinka, koja se bavi proizvodnjom zamrznutog voća i povrća,  požalio se na nedostatak sirovine. “Naša tvrtka izvozi 60 posto proizvodnje na strano tržište, ali ulazimo u problem nedostatka sirovine. Intencija je da dobavljači postanu naši partneri. Želimo dati naglasak na radno intenzivnije kulture poput paprike, malina i ribizla, ali je problem što je proizvodnja tih kultura teško održiva bez navodnjavanja. A u Slavoniji se navodnjava mizernih 1600 hektara poljoprivrednih površina”, rekao je Franić, dodajući kako je Slavoniji, upravo zbog navodnjavanja, potreban kanal Dunav-Sava.

Po mišljenju vlasnika vinkovačke tvrtke Grad-export Petra Šimića, tvrtkama u Slavoniji treba pružiti maksimalne olakšice. “Nama je najveća nepravda učinjena kada su se dijelile NUTS regije i kada je Slavonija došla u rang Zagreba pa je tako maksimalna visina poticaja za neko srednje poduzeće, kada su u pitanju EU fondovi, 35 posto od investicije dok primjerice u Slovačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj taj iznos ide i do 70 posto u ovako nerazvijenim dijelovima njihove države”, kaže Šimić.

Na konferenciji “Investicijski potencijal istočne Slavonije” predstavljene su i mogućnosti ulaganja u Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vinkovce te programi, projekti i potpore koje institucije mogu dati poduzetničkim projektima.

 

(Hina)