ZAGREB, 20. veljače 2017. (Hina) – Trgovački lanac Konzum uveo je i certificirao sustav upravljanja energijom prema međunarodnoj normi ISO 50001, a certifikaciju je provela tvrtka Bureau Veritas, izvijestili su u ponedjeljak iz Konzuma.

Novi sustav Konzumu će osigurati poboljšanje energetske učinkovitosti i održivog gospodarenja energijom. Obuhvaća sve maloprodajne i logističke objekte, od transporta do svih procesa i područja poslovanja, navode iz Konzuma.

Dodaju kako su u sklopu uvođenja sustava upravljanja energijom načinjeni energetski pregledi u kojima je definirana energetska osnovica koja služi za buduće usporedbe i verifikaciju ušteda te su prepoznate prilike za poboljšanje.

Unutar norme ISO 50001 posebno je prihvaćen proces PDCA (Plan-Do-Check-Act) za kontinuirano unaprjeđenje sustava upravljanja energijom.

“Konzum je svjestan činjenice da je energija jedan od najvećih izazova suvremenog društva te je na njega između ostalog odlučio odgovoriti uvođenjem ISO 50001 norme u svoje poslovanje”, kazao je predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić.

”Ovom normom Konzum je racionalizirao korištenje energenata i osigurao dugoročnu održivost te konkurentnost poslovanja u kojem je energija vrlo bitan faktor u povećanju učinkovitosti. Uz sve to, norma osigurava smanjenje štetnog utjecaja na okoliš i proizvodnju stakleničkih plinova”, kazao je Željko Pehar iz Bureau Veritasa Croatia.

Konzum je peta Agrokorova tvrtka koja je certificirala ISO 50001.

(Hina)