U nastavku pročitajte da li ćete morati pristupiti njihovom brisanju zbog sankcija!

Tvrtka Kaspersky Lab stavljena je na crnu listu te je u mnogim zemljama blokirana prodaja njenih proizvoda.

Ovo nije prvi put kako je došla pod sankcije zbog toga što dolazi iz Rusije. U SAD-u je u dva navrata, tijekom 2017. i 2019. godine, od strane regulacijskih agencija stavljena pod nadzor i bilo je zabranjeno korištenje njenih proizvoda u dijelu američkih javnih institucija.

U ovom trenutku zabrane su proizašle kao odgovor na rusku agresiju prema Ukrajini, no tvrtki Kaspersky Lab mnoge su strane vlade zamjerile činjenicu što se njeni softveri koriste za zaštitu ruskih vladinih web stranica, a neki izvori čak navode da IP adrese određenih web stranica, kao što je službena stranica ruskog ministarstva obrane, ukazuju na korištenje servera kojima je upravo Kaspersky vlasnik.

Što preporučiti korisnicima?

Kvaliteta softverskih proizvoda tj. njihova evaluacija uvijek bi trebala polaziti od testiranja i utvrđivanja kriterija prema kojima se daje završna ocjena i preporuka korisnicima.

Softverski proizvodi vezani uz cyber sigurnost su zaštitni znak tvrtke Kaspersky već više od 20 godina i njihova kvaliteta nikad nije bila upitna, a o popularnosti svjedoče milijuni korisnika.

Sada se, nažalost, situacija na geopolitičkom planu toliko promijenila da se njeni učinci reflektiraju na sve gospodarske sektore. IT sektor možda nikad nije imao veću važnost u jednom ratu i zbog toga je marginalizacija tvrtke Kaspersky i zabrana njenih proizvoda vrlo jasna sankcija.

Američke i europske vladine agencije i javne institucije vrše sustavni pritisak, zabranjuju Kaspersky proizvode i daju upozorenja u vezi njihova korištenja.

Korisnicima se zbog toga ne može preporučiti kupnja Kaspersky proizvoda, a oni koji ih već koriste trebali bi biti svjesni činjenice da se u narednom vremenu korisničko iskustvo može znatno pogoršati i ograničiti zbog sankcija.

Cijeli članak možete pročitati na: pcchip.hr