Umjetna inteligencija trenutno je najaktualnija tehnologija u svijetu i s njom se sve više radi, a kako je koristiti za dobrobit društva i to adekvatno zakonski regulirati aktualna je tema svugdje pa tako i u Hrvatskoj, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji “AI4Good: Društvo budućnosti”.

S obzirom na nezaustavljiv rast i razvoj te tehnologije, pa i utjecaje na živote ljudi, organizatori su konferencijom, po riječima jednog od njih Željka Krizmanića, željeli približiti mogućnosti AI-ja za dobrobit društva, pogotovo njenu primjenu u industriju i drugim djelatnostima, ali i upozoriti na još uvijek nedefiniranu zakonsku regulativu kojom bi se umanjili ili i potpuno izbjegli njezini negativni utjecaji u ekonomiji i društvu.

Napominjući kako se AI često krivo gleda primjerice samo kroz prizmu nekih robota, terminatora ili sličnog, Krizmanić objašnjava kako se ta tehnologija krije primjerice iza pretraživanja Googlea, u sve prisutnijem prepoznavanju lica, u zdravstvu se sve više koristi za pronalaženje dijagnoza i temeljem toga preporuka za liječenje, uz korištenje brojnih podataka.

U Hrvatskoj, dodaje, postoji i startup koji razvija tzv. biometrijsku rukavicu za starije osobe putem koje se mjere tlak, rad srca, hodanje i dr. što se pohranjuje u bazu, a umjetna inteligencija onda prepoznaje i upozorava na eventualne opasnosti po tu osobu i sl.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay