Kakva nas budućnost očekuje? Gdje smo? Što možemo učiniti? Vrijeme je da se izabere put.

 Ispada da će korona i proći, ali ‘nizozemska bolest’ (preveliko oslanjanje na jedan sektor) neće…

To su apeli s najnovije naslovnice časopisa Perspektive, koji već jedanaestu godinu izdaje Zagrebačka inicijativa, jedan od rijetkih preostalih džepova otpora dosadašnjem konceptu vođenja ekonomije zemlje.

Pod dojmom opčinjenosti masovnih medija iznenađujućom količinom turista na obali Jadrana, s mnogo sigurnosti moglo bi se reći: očekuje nas budućnost kakva nam je i prošlost posljednjih godina. Na putu smo da još više kao država i zajednica budemo R&F ovisnici (ovisnici o rentanju prirodnih bogatstava i fondovima EU). Ne možemo mnogo učiniti dok postoji čvrsta veza između Vlade i interesnih skupina (iznajmljivača apartmana npr.).

A jest da je vrijeme da se izabere novi put, ali ništa od toga. Nastavlja se putom koji je Hrvatsku pozicionirao na samo začelje zemalja članica EU.

Dovoljno je pratiti informativne TV emisije koje su potpuno ispunjene turističkim vijestima. Svaki put kad neki reporter pita turista koliko čeka na granici, padne odluka o gradnji još jednog apartmana.

Pa konzultant Miroslav Dragičević zna o čemu piše u Perspektivama kad najavljuje grozotu od dva milijuna apartmanskih kreveta u hrvatskom turizmu.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay