Startup Dronamics želi Osijek povezati dronovima s pet zračnih luka u Europi

Osječka zračna luka bit će prva u Hrvatskoj s koje će polijetati i slijetati dronovi te bi trebala postati regionalni centar za prijevoz tereta dronovima. Plan je to bugarskog startupa Dronamics, koji razvija i upravlja s bespilotnim teretnim letjelicama, i koji želi Osijek pozicionirati kao jednu od pet ključnih luka za dronove u Uniji. Prvi ugovor već je potpisao s operaterom talijanske zračne luke Brescija.

Massimo Roccasecca, direktor za prijevoz tereta u talijanskoj grupi Save, operateru zračne luke Brescia, kaže da su ušli u partnerstvo s Dronamicsom.

“Partnerstvo s Dronamicsom ključno je za nas u ovo kritično vrijeme velike potražnje za zračnim prijevozom uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali kada imate način premještanja tereta bez putovanja s njim, lanci opskrbe postaju otporni na zaključavanje”, kaže Roccasecca.

Dodaje da je pozicioniranje zračne luke Brescija, koja je u središtu talijanskog industrijskog bazena kao centra za bespilotni prijevoz tereta, nova i uzbudljiva poslovna prilika.

Davor Forgić, direktor Zračne luke Osijek u izjavi za regionalni avio-portal ZamaAero potvrdio je da zna za bugarski projekt. Ugovor je, navodno, već potpisan.

ZamaAero navodi da bi prve cijene prijevoza tereta bile manje od 3 eura po kilogramu na letovima do Berlina, Basela, Milana, Catanije, Athene, Buchureste i Varšave, a manje od četiri eura na letovima do Barcelone, Osla, Helsinkija, Stockholma i Londona.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay