Kriza koju je uzrokovala pandemija covida-19 pokazala je opravdanost uvođenja univerzalnog temeljnog dohotka (UTD), dohotka koji bi država bezuvjetno isplaćivala svim građanima, istaknuli su u utorak sudionici konferencije o UTD-u koju je u Zagrebu organizirao hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić.

Univerzalni temeljni dohodak, dohodak koji bi države trebale bezuvjetno isplaćivati svim građanima u iznosu kojim bi mogli namirivati osnovne potrebe, je “realistična utopija”, ponovilo je više govornika na konferenciji, a cilj je svima pružiti osnovnu sigurnost kako bi bez nužde prekarnog rada slobodno realizirali svoje radne potencijale i ambicije.

Sredstva koja su države za mjere pomoći u krizi izazvanoj širenjem covida-19 države izdvojile za pomoć građanima i gospodarstvu pokazuju da sredstva za takvu politiku postoje te da je ona učinkovit odgovor na takva krizna stanja, ustvrdili su stručnjaci okupljeni na konferenciji.

Slovenska sociologinja Valerija Korošec, zagovornica ideje UTD-a u Sloveniji, napomenula je da se u Sloveniji već više do deset godina raspravlja o UTD-u te sada postoje tri socijalna programa bliska toj ideji. “Doba covida dokazalo je koliko je u teškim vremenima dobar takav pristup. Kada morate brzo djelovati i pomoći temeljni dohodak je pravi odgovor”, ustvrdila je.

Korošec je navela kako Slovenija u EU-u prednjači po broju potpisa podrške europskoj inicijativi za uvođenje bezuvjetnog temeljnog dohotka srazmjerno zastupljenosti u Europskom parlamentu, kriteriju za valjanost inicijative, i pozvala hrvatske građane i medije da snažnije podrže tu inicijativu.

Inicijativa želi prikupiti milijun potpisa i potom Europskoj komisiji uputiti zahtjev da pripremi prijedlog za uvođenje UTD-a. Iiz Hrvatske je potrebno najmanje 8460 potpisa a za sada ih je nešto više od 700..

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay