ZAGREB, 23. veljače 2017. (Hina) – Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević kazala je u četvrtak kako će 2016. godinu pamtiti po potpisivanju značajnih ugovora s kupcima na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZDS), istaknuvši i da su svi ključni pokazatelji poslovanja izuzetno dobri te da kompanija osnažena ulazi u 2017. godinu.

Ericsson Nikola Tesla (ERNT) izvijestio je u četvrtak da je prošlu godinu završio s neto dobiti od 110,7 milijuna kuna, što je 21,2 posto više nego u 2015., a i prihodi su porasli po dvoznamenkastoj stopi.

Kako je navela Kovačević na konferenciji za novinare, potpisani su ugovori s bjeloruskim BeCloudom za isporuku mobilnih mreža četvrte genracije, moldavskim IDC-om za izgradnju LTE mreže s pripadajućim uslugama, kao i Ucomom u Armeniji, gdje je u glavnom gradu Erevanu puštena u rad napredna LTE mreža. Također, značajan ugovor prošle je godine potpisan i s Ministarstvom zdravstva Kazahstana, uključuje informatizaciju zdravstvenog sustava, a vrijednost projekta, čija je realizacija još u tijeku, iznosi preko 150 milijuna kuna.

“Prihodi od prodaje bilježe porast od 16,7 posto u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući snažnom porastu prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država i kontinuiranom rastu prihoda na Ericssonovu tržištu”, poručila je Kovačević, istaknuvši kako je prihod od prodaje na tržištu ZND-a porastao čak 314 posto.

“Tijekom 2015., a osobito 2016. godine imali smo snažne tržišne aktivnosti i činili značajne iskorake u smislu osvajanja novih kupaca na nekim novim tržištima, pa je i po tome godina bila posebna. Također, imali smo izazove u pogledu osiguranja financiranja za naše kupce, a pritom smo uspostavili suradnju s HBOR-om, ali i drugim poslovnim bankama”, kazala je Kovačević.

Napomenula je da je na tržištima na kojima kompanija posluje okruženje bilo jako izazovno, na što je utjecao i spor ekonomski razvoj, kao i političke nesigurnosti u pojedinim slučajevima, što je od kompanije zahtijevalo poseban fokus na upravljanje rizicima, kontinuirane prilagodbe, visoku operativnu izvrsnost, kao i na troškovnu učinkovitost.

Kovačević je kazala i kako je raduje da su tijekom 2016. zadržali snažnu poziciju i povjerenje kupaca u Hrvatskoj i regiji, prije svega kroz nastavak suradnje s partnerima poput Vipneta, HT-a, HT-a Mostar, BH Telecoma, Crnogorskog Telekoma i Ipkoa. Na domaćem tržištu tvrtka je lani ostvarila ukupno 268,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 8,4 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, prihodi od prodaje iznosili su 450,4 milijuna kuna, 80,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Na tržištima Jugoistočne Europe, koja uključuju Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, ostvareno je 149,3 milijuna kuna prihoda od prodaje, 15,5 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je u pitanju domaće tržište, Kovačević je istaknula “zamah u području ICT rješenja za industriju i društvo”.

“Među ključnim projektima svakako treba spomenuti nastavak aktivnosti s Ministarstvom zdravstva na implementaciji novih funkcionalnosti kao što su eKarton i Portal za pacijente. Ponosni smo i na projekt Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra kojeg smo krajem godine u cijelosti realizirali, što znači da su svi zemljišno-knjižni i katastarski uredi u Hrvatskoj povezani u jedinstven informacijski sustav. Jedan od posljednjih projekata potpisanih u 2016. godini je strateški važan projekt u poslovnom području javne sigurnosti. Radi se o projektu izgradnje sustava nadzora granice RH, koji je realiziran u rekordnom roku sredinom siječnja ove godine”, navela je Kovačević.

“Sve ove aktivnosti pokazuju da naša strategija umreženog društva nije samo vizija već se radi o realnim projektima koji mijenjaju svijet u kojem živimo”, ustvrdila je.

U dvije godine zaposleno više od 700 stručnjaka

ERNT je u 2016. zaposlio 318 novih stručnjaka, pri čemu većinu razvojno-istraživačkom centru, čime je broj ukupno zaposlenih u kompaniji dosegnuo gotovo tri tisuće.

“Posebno me veseli što smo nastavili zapošljavanja u Ericcson Nikoli Tesli tako da smo tijekom 2016. zaposlili 318 novih stručnjaka, a prethodne njih čak 430, tako da ako gledamo posljednje dvije godine u ENT grupi je zaposleno preko 700 stručnjaka. Raduje nas da je najveći broj stručnjaka tijekom 2016. zaposlen ju našem razvojno-istraživačkom centru koji je najveći centar tog tipa u Hrvatskoj, a koji zaključno s 2016. godinom broji preko 1200 stručnjaka, a prepoznat je po kvaliteti, inovativnosti i fantastičnim rezultatima i u sklopu globalne Ericssonove organizacije”, kazala je Kovačević.

Kovačević je predstavila i projekt Ericsson Garage Croatia, inovacijskog inkubatora koji je otvoren nedavno, a predstavlja, kako ističe Kovačević, posebno mjesto i prostor koje zapravo ubrzava inovacijske procese, s ciljem omogućavanja inkubacije tehnologije i znanja.

“Otvaranjem ovog inkubatora postali smo jedna od osam globalnih lokacija za agilne i brze inovacije orijentirane na potrebe postojećih i novih kupaca. Ovo je prilika da pozovemo startup kompanije, naše kupce, kao i Sveučilište, da nam se pridruže i da se vežemo u timovima oko novih ideja”, kazala je Kovačević.

(Hina)