ZAGREB, 12. siječnja 2017. (Hina) – Potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić izjavio je u četvrtak kako će se o načinu na koji bi država od MOL-a otkupila udio u Ini još raspravljati na Vladi, dok je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala da još nije čula za bolji model od onog da se u te svrhe proda udio u HEP-u.

“Svatko bi bio za to da Ina ponovno dođe pod okrilje države, u većinsko vlasništvo države. A način na koji će se otkupit Ina to ostvariti je stvar modaliteta koji će se raspraviti na Vladi”, odgovorio je Kovačić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade upitan ima li suglasja između koalicijskih partnera oko kupnje udjela u Ini prodajom udjela u HEP-u, odnosno ugrožava li nesuglasje oko toga stabilnost Vlade.

Kovačić kaže kako nitko, niti Vlada nije rekla direktan stav te kako je prodaja udjela u HEP-u samo jedan od modaliteta.

Bilo bi, dodaje, neozbiljno da se u jedan dan izađe s načinom otkupa Ine.

“Jedan od modaliteta je prodaja HEP-a, koji će bit vidjet ćemo”, rekao je Kovačić.

Istaknuo je kako je Most sigurno za otkup dionica Ine od MOL-a, a izići će i sa stavom o modalitetu kako to učiniti te se dogovoriti sa svojim koalicijskim partnerom.

“Izići ćemo i sa stavom o modalitetu te se dogovoriti sa svojim koalicijskim partnerom. Još nitko nema toliko velike informacije da bi mogli točno znati  koji bi modalitet otkupa bio najbolji”, rekao je Kovačić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić je, pak, podsjetila da je model otkupa udjela u Ini razrađen tako da ne povećava javni dug.

“U tom kontekstu postoji i model inicijalne javne ponude HEP-a. Do danas još nisam čula niti jedan bolji niti strukturiraniji način i model koji bi omogućio generiranje novac za Inu, a da bi se osigurala korist i za kompaniju i za građana i da se ne bi povećao javni dug”, kazala je Dalić.

(Hina)