Kako to obično biva, naizgled uspješna priča o Celsiusu bila je garnirana i primamljivim svjedočanstvima korisnika koji su se obogatili preko noći, riješili stambeno pitanje, dali otkaz na dosadnom poslu i posvetili se hobijima.

A onda opet, iskoračite li iz sfere tradicionalnih financija i zagazite dublje u bespuća kripto svemira, naići ćete na pregršt sličnih, naizgled vrlo primamljujućih ponuda. Doduše, tamo vas sada čeka pravo opsadno stanje jer panična rasprodaja kriptovaluta već mjesecima ne jenjava.

Zahvaljujući svibanjskom skoku američkog indeksa potrošačkih cijena, bitcoin se ovoga tjedna, po prvi puta od prosinca 2020. godine, spustio ispod 21.000 dolara.

Okolnosti su ovoga puta bitno drukčije (era jeftinog kapitala naprasno je prekinuta inflacijom), ali tko zna, možda opet gledamo već nekoliko puta viđen obrazac konsolidacije koji će u konačnici iznjedriti novi uzlet bitcoina.

U sjeni erozije vrijednosti bitcoina, u drugom je planu puno zanimljivija priča, a itekako ima veze s hipotetskom ponudom s početka teksta.

Riječ je o kalvariji Celsius Networka koja će brojne kripto špekulante učiniti vrlo nesretnima, ali u nekom iznimno nepovoljnom scenariju može napraviti štetu ogromnih razmjera i unutar cijelog ekosustava kriptovaluta (a možda čak i šire od toga).

No Celsius je u praksi zapravo – banka. S tom se karakterizacijom osnivač Celsiusa Alex Mashinsky vjerojatno ne bi složio; za njega je banka zapravo sinonim za okoštalu financijsku instituciju koja sustavno “dere” svoje klijente: u njegovoj interpretaciji stvarnosti, banke koriste depozite svojih klijenata kako bi masno zarađivale na kreditima, prosljeđujući svojim štedišama tek mizernu kamatu.

Doduše, Celsius je funkcionirao po istovjetnom principu, kanalizirajući prikupljene depozite u kreditne plasmane, ali je pritom štediše uistinu izdašno honorirao. Kako to obično biva, naizgled uspješna priča o Celsiusu bila je garnirana i primamljivim svjedočanstvima korisnika koji su se obogatili preko noći, riješili stambeno pitanje, dali otkaz na dosadnom poslu i posvetili se hobijima.

Predobro da bi bilo istinito? Naravno da jest. Jer prinosi na depozite oročene putem Celsiusa dosezali su vrtoglavih – 17%.

Zajamčeni prinos koji to – nije
Kako? Mashinsky je lakonski odgovarao: ili lažu banke ili laže Celsius. Stvarnost je ipak bitno kompliciranija, a Mashinsky tek lik koji se (slučajno ili ne) našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Uostalom, kad malo bolje razmislite, stvar je lako objasniti paralelama s tradicionalnim financijama.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr