Samo prije dvije godine Mark Zuckerberg najavio je čuda metaverzuma, virtualnog svijeta u koji ćemo se preseliti. No ružičasta tržišna projekcija izgrađena na nejasnim obećanjima jednoga glavnog izvršnog direktora brzo se pokazala šupljom kad je ljudima stvarno ponuđena prilika da je isprobaju. Nitko se, zapravo, nije koristio tim svijetom

Još donedavno cijeli tehnološki svijet brujao je o metaverzumu, virtualnom svijetu u kojem će ljudi živjeti i međusobno komunicirati u digitalnim verzijama samih sebe. Iako ta ideja nije nova (digitalni avatari dolaze još iz videoigrica 1990-ih), najviše joj se do sada posvetio kreator Facebooka Mark Zuckerberg. Ali, izgleda, ne baš dovoljno. Ugledni svjetski poslovni časopisi u posljednje vrijeme objavljuju osmrtnice metaverzuma, koji je ušao u povijest a da i nije živio u sadašnjosti.

Tehnološki novinari su podijeljeni: jedni smatraju da Zuckerberg treba odgovarati za ‘navlačenje‘ investitora i kompanija na ideju koju nije ni razvio ni realizirao do kraja; drugi tvrde da Zuckenberg nije zaboravio metaverzum, već da će se na njega ‘baciti‘ kad prođe pompa oko umjetne inteligencije – trenutačno najvećeg tehnološkog i investitorskog igrališta. Zanimljivo, iako (navodno) još nije došla do stupnja razvoja u kojem ima ambicije, može se reći da je umjetna inteligencija pokopala metaverzum i poslala ga na groblje propalih ideja tehnološke industrije.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay