U Njemačkoj će biti uvedena naknada pod nazivom Osnovno dječje osiguranje (njem. Kindergrundsicherung) umjesto dječjeg doplatka

Njemačka Vlada želi se boriti protiv siromaštva djece u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i cijeloj Njemačkoj. U 2025. godini novi sustav osnovne dječje sigurnosti trebao bi zamijeniti sadašnji sustav dječjeg doplatka, piše Fenix magazin.

Osobito bi se na ovaj način trebale rasteretiti obitelji s niskim primanjima. Plan je ovo koji je iznijela ministrica za obiteljska pitanja Lisa Paus (Zeleni).

Prema planu, osnovica će odgovarati dječjem doplatku u sadašnjem obliku. Nakon iznenađujuće snažnog povećanja početkom 2023.godine, to trenutno iznosi 250 eura mjesečno za svako dijete.

Drugačija je situacija s drugom komponentom spomenute naknade, odnosno dodatnim doprinosom. Uz paušalni iznos za obrazovanje i sudjelovanje (trenutačno 15 eura), dodatni doprinos trebao bi uključivati ​​i paušalni iznos za troškove stanovanja djece (trenutačno 150 eura).

Za razliku od zajamčene osnovice, dodatak ovisi o primanjima roditelja. Što su primanja veća, obitelji dobivaju manje novca.

Poput dječjeg doplatka, osnovno dječje osiguranje namijenjeno je uzdržavanju sve djece od rođenja do 18. godine. Svatko tko se obrazuje moći će dobivati osnovnu dječju sigurnost do svoje 25. godine, prenosi Fenix magazin.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay