Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem studenoga 2020. godine dosegnuo je 327,8 milijardi kuna, što je 35,3 milijarde kuna više nego na kraju 2019. godine, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 88,6 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema najnovijim HNB-ovim podacima, uz mjesečni porast od 0,6 posto, javni dug je krajem studenog prošle godine u odnosu na kraj 2019. godine bio veći za 35,3 milijarde kuna odnosno 12,1 posto, popevši se na 327,8 milijardi kuna, navedeno je u analizi Raiffeisen banke (RBA).

Udio javnog duga u BDP-u iznosio je krajem studenoga 88,6 posto, što predstavlja porast od 15,3 postotna boda u odnosu na kraj 2019. godine.

“Snažan rast javnog duga u prvih jedanaest mjeseci 2020. rezultat je odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom koja je uslijed zastoja velikog dijela gospodarskih djelatnosti smanjila proračunske prihode i time povećala državne potrebe za financiranjem proračunskog manjka.

Dodatno, otvorila se i nužnost financiranja gospodarskih mjera za ublažavanje krize u sklopu Vladinih mjera potpora za očuvanje zaposlenosti. Naposljetku, porast omjera duga i BDP-a rezultat je i snažnog pada gospodarstva u prošloj godini”; ocijenili su analitičari RBA-a.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay