FRANKFURT, 29. prosinca 2016. (Hina/Reuters/dpa) – Bankovno kreditiranje kompanija u eurozoni poraslo je u studenom najsnažnije od kraja financijske krize u 2009. godini a naglo je porastao i pokazatelj količine novca u opticaju, izvijestila je u četvrtak Europska središnja banka (ECB).

Bankovni krediti kompanijama uvećani su u studenom 2,2 posto, najsnažnije od sredine 2009. godine. U prethodnom mjesecu porasli su 2,1 posto, pokazuju podaci ECB-a.

Banke su u studenom blago pojačale i kreditiranje kućanstava, pri čemu je stopa rasta takvih kredita od 1,9 posto najviša od 2011. godine. U listopadu krediti kućanstvima uvećani su 1,8 posto.

“Podaci potkrepljuju uvjerenje da Europska središnja banka (ECB) vjerojatno neće tako skoro prilagođavati monetarnu politiku nakon što je početkom prosinca produljila program kupnje imovine za devet mjeseci, do prosinca 2017. godini ili po potrebi i dulje, iako u smanjenom iznosu od 60 milijardi eura od travnja, u odnosu na aktualnih 80 milijardi”, tumači ekonomist IHS Markita Howard Archer.

Mjera novčane mase M3, koja se svojedobno koristila kao pokazatelj ekonomskog rasta u eurozoni, poskočila je u studenom 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U listopadu uvećana je 4,4 posto. Ekonomisti su za studeni predviđali nepromijenjenu stopu rasta M3.

“U Europskoj središnjoj banci (ECB) bit će zadovoljni što je rast novčane mase u eurozoni ubrzao u studenom, nakon što je u listopadu znatno usporio, kliznuvši na najnižu razinu od ožujka 2015. godine”, procjenjuje Archer.

“ECB cilja snažan rast novčane mase, veći od zacrtanog, kako bi se potaknuo gospodarski rast i pojačali inflatorni pritisci”, dodaje on.

(Hina)