Ako ste već zaduženi i muči vas kako dalje, stručnjaci savjetuju kad se isplati refinancirati

Današnje kamate na kredite zaista su rekordno niske, stambeni su krediti pali ispod tri posto kamate, cijene su im se u osam godina prepolovile, a potrošački su jeftiniji od četiri posto kamate.

Pitali smo banke o kamatama i mjesečnim anuitetima koje su naplaćivale prije osam godina na stambene kredite od 80.000 eura na rok otplate i danas. Iz Erste&Steiermärkische banke poslali su nam izračun prema kojem je onda mjesečni anuitet za takav kredit iznosio 570,75 eura ili 4337,7 kuna po tadašnjem tečaju, a danas 438,09 eura ili 3285,7 kuna. U osam godina mjesečni je anuitet “smršavio” 1052 kune.

Razmišljate li o tome da iskoristite ovo vrijeme nikad nižih kamata i postojeći kredit koji otplaćujete zamijenite jeftinijim modelom, nemojte ništa planirati prije nego što svojoj banci postavite niz pitanja. Tek nakon što dobijete odgovore na sva pitanja o naknadama i troškovima tog posla i o visini mjesečne otplate koja bi vas čekala, počnite razmišljati s kalkulatorom u rukama. Uz to, moglo bi se otvoriti pitanje kreditne sposobnosti, jer nekad su banke bile liberalnije prilikom odobravanja kredita i moglo se dobiti veće iznose kredita na manje plaće nego danas.

Iz Erste banke rekli su nam da ne naplaćuju naknadu za obradu kreditnog zahtjeva niti za prijevremenu otplatu kredita, te navode da za refinanciranje treba zadovoljiti uvjete kreditne sposobnosti.

Kod refinanciranja kredita, osim na kamatnu stopu novog kredita, važno je obratiti pažnju i na inicijalne troškove vezane uz odobrenje novog kredita koji se odnose na troškove javnog bilježnika vezane uz ovjeru ili solemnizaciju instrumenata osiguranja i ugovorne dokumentacije, te na neke druge troškove. Ako je riječ o kreditu osiguranom založnim pravom na nekretnini, tada klijenti trebaju biti spremni i na dodatni trošak procjene vrijednosti nekretnine – ističu u ovoj banci.

Iz Zagrebačke banke kažu da klijenti u svakom trenutku mogu podnijeti zahtjev za promjene po postojećoj kreditnoj partiji i onda banka razmatra odobravanje kredita za refinanciranje ili restrukturiranje postojećih obveza.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay