Europska unija planira uvesti reda u svijet kriptovaluta poput bitcoina. A kriptovalute su i u Hrvatskoj već itekako ušle u svakodnevni život. Samo u proteklih pola godine promet je dosegnuo milijardu kuna. Kriptovalutom se može platiti čak i kava.

Iako kriptovalute postoje samo kao brojčani iznosi na vašem kriptovalutnom računu, mogu se zamijeniti za kune u više od sedamdeset mjenjačnica u Hrvatskoj. Djelatnica mjenjačnice izdat će vam račun s kodom. Mobilnom aplikacijom za kriptovalute skenira se kod i uplaćuje potreban iznos u kriptovaluti. Nakon potvrđene transakcije od djelatnika dobijete protuvrijednost u kunama.

Na dan nastanka ovog teksta vrijednost jednog bitcoina iznosila je 206 tisuća kuna, pa je, da bi dobio dvjesto kuna u mjenjačnici, novinar Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina zamijenio 0.00098 bitcoina.

Antun Lucić radi u tvrtki Electrocoin, koja posebnom aplikacijom omogućava i plaćanje kriptovalutama izravno kod trgovaca.

Mi smo tu u ulozi mjenjačnice i posrednika. Mi kupujemo kriptovalutu od kupca, pretvaramo je u kunu i kune uplaćujemo trgovcu. Imamo benzinske na kojima možete natočiti gorivo, ali tu su i različiti web shopovi, hoteli u kojima možete platiti rezervacije i smještaj, različite trgovine, muzeji, objašnjava.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay