Upućeni smatraju da se otvorio svojevrstan prozor; dvogodišnja zabrana isplata dividendi je ukinuta, regulator signalizira da su financijski rizici zasad pod kontrolom

Sezona isplate dividendi iz lanjske dobiti polako se zahuktava; nakon nekolicine manjih igrača sada dolazi red i na ‘teškaše’. Nakon dvogodišnje regulatorne zabrane očekuje se da će do ljeta većina banaka vlasnicima isplatiti dividende, a samo dvije najveće – Zagrebačka i Privredna banka Zagreb najavile su oko tri milijarde milijardi kuna.

Nakon Istarske kreditne banke Umag koja među kreditorima prva probija led s 11,8 milijuna kuna isplate 20. travnja, oči su uprte u tržišnog lidera koji je najavio isplatu početkom svibnja s ex-dividend datumom (krajnji rok za pravo na dividendu) 13. travnjem. Zaba, čiju Upravu vodi Ivan Vlaho, lani je ostvarila rekordnih 2,01 milijardu kuna neto dobiti, gotovo milijardu i 300 milijuna izdašnije nego u pandemijskoj 2020. obilježenoj restrikcijama i padom BDP-a. S oporavkom gospodarstva regulator je podigao rampu na nagrađivanje vlasnika pa će Zaba za dividendu isplatiti gotovo cjelokupni lanjski profit. Pritom će talijanskom UniCreditu, vlasniku gotovo 85 posto banke, transferirati 1,7 milijardi kuna, 235 milijuna kuna ide osiguravateljnoj grupaciji Allianz u čijem je vlasništvu nešto manje od 12 posto dionica. Ostatak ide manjinskim dioničarima među kojima je PBZ obvezni mirovinski fond kategorije B, čijim će članovima biti isplaćeno 13,5 milijuna kuna. Inače, Zaba zadnji puta isplatila 1,85 milijardi kuna nagrade dioničarima 2019. iz dobiti godinu ranije.

Razloga zadovoljstvo imaju i dioničari PBZ-a na čije bi račune trebalo sjesti više od 1,1 milijardu kuna. I u slučaju druge po veličini banke na čelu s Dinkom Lucićem, gotovo cjelokupna dobit iz prošle godine ide talijanskom vlasniku Intesi Sanpaolo, a bit će isplaćena najkasnije do 27. svibnja. Premda još nema sigurne potvrde, izvjesno je da bi putem bogate berbe dividendi mogli se uputiti i ostali kreditori u okolnostima nakon što je bankarski sektor lani ostvario 5,6 milijardi kuna dobiti, a godinu ranije 2,7 milijarde.

Sredinom svibnja isplati dividende najavio je i Hrvatski telekom koji će po dionici platiti 8 kuna. Za nagradu vlasnicima kapitala u ovoj godini predviđeno je 637 milijuna kuna. I u slučaju HT-a, najveći dio ostvarene dobiti bit će preusmjeren u inozemstvo, matičnoj korporaciji Deutsche Telekomu. U njegovim je rukama 51 posto domaće tvrtke pa mu posljedično pripada gotovo 335 milijuna kuna. Kumulativno, tri spomenuta igrača nagradit će dioničare s 3,45 milijardi kuna, odnosno oko 450 milijuna eura, dividende tijekom idućeg mjeseca. Pridruže li im se i ostali kreditori, iznos bi mogao premašiti pet milijardi kuna, odnosno 700 milijuna eura što će donijeti i pojačani pritisak na tečaj kune uobičajen u razdoblju pojačanog povlačenja kapitala u inozemstvo.

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: Pixabay