Rate stambenog kredita od 350 eura je od početka ožujka do danas zbog slabljenja kune narasla za 61 kunu. HNB je potrošio već više od dvije milijarde eura kako bi spriječio da tečaj otklizi i dugovi eksplodiraju

Svi koji imaju kredite vezane za valutnu klauzulu za euro, sa zebnjom gledaju tečajne liste koje svakodnevno objavljuje Hrvatska narodna banka. 

Od početka krize s korona virusom, kuna slabi prema euru, pa je potrebno sve više kuna za platiti istu ratu kredita. Hrvatski dužnici su već prošli kalvariju sa tečajem švicarskog franka koji je u prošloj krizi jako ojačao, a rate kredita su zbog toga, ali i zbog podizanja kamata otišle nebu pod oblake.

Hoće li kuna i dalje nastaviti slabiti? Kako nam je rekao guverner HNB-a Boris Vujčić, nema razloga za brigu jer za razliku od franka, HNB održava i nastavit će održavat stabilan tečaj eura kako bi izbjegli bilo kakve šokove za građane i tvrtke koje su zaduženi u eurima.

Osim toga, Hrvatska se obvezala na održavanje stabilnog tečaja i cijena ako želi uvesti euro kao valutu. S eurom se gubi svaki rizik od promjene tečaja i njegova utjecaja na rast rata kredita, a kamate su niže.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay