DAVOS, 19. siječnja 2017. (Hina) – Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF-a) upozorila je Veliku Britaniju da još postoji vjerojatnost da bi napuštanje Europske Unije (EU) moglo biti “bolno”, nakon što je britanska premijerka Theresa May započela pripreme za odlazak zemlje iz članstva.

Christine Lagarde izjavila je za britanski BBC da bi proces Brexita mogao biti kompliciran. Smatra da unatoč snažnijoj izvedbi britanskog gospodarstva nego u MMF-ovim predviđanjima, neizvjesnosti oko uvjeta sporazuma “uvijek nose rizik”.  Bilo kakav dogovor s EU-om “neće biti tako dobar” kao članstvo, poručila je.

“Kad pripadate klubu, bilo kojem, članovi kluba imaju stupanj pripadnosti i posebnih uvjeta pod kojima rade. Netko izvan kluba neće imati takav pristup “, rekla je Lagarde na marginama Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Čelnica MMF-a pozdravila je govor britanske premijerke u utorak, u kojem je May istaknula da Velika Britanija želi napustiti jedinstveno tržište, zbog davanja jasnoće.

“Veća jasnoća i manja nesigurnost svakako su bolji za britansko gospodarstvo i za ostatak Europske unije”, izjavila je, no i upozorila da još postoji mnogo pitanja na koja treba odgovoriti.

“Uvjeti pod kojima će sporazum biti postignut, u kojem vremenskom razdoblju – to su pitanja. Tijekom kojeg razdoblja tranzicije, također je pitanje”, primijetila je. “Tek kad ta pitanja budu bolje pojašnjena, moći ćemo da shvatiti kakav će uspjeh imati britansko gospodarstvo. Mi i dalje smatramo da neće sve biti pozitivno i bezbolno”, naglasila je Lagarde.

Prije britanskog prošlogodišnjeg referenduma Lagarde je izjavila da bi izglasavanje odluke o napuštanju EU izazvalo posljedice u rasponu od “vrlo loše do vrlo, vrlo loše.”

Nakon referenduma britansko gospodarstvo snažno je poraslo i MMF je priznao da je bio pretjerano pesimističan. Početkom tjedna MMF je revidirao naviše prognozu rasta britanskog gospodarstva u 2017. godini.

Lagarde smatra da je odluka središnje britanske banke da smanji kamatne stope nakon referenduma pomogla gospodarstvu, a potrošači su ostali daleko više samopouzdaniji nego što se očekivalo. No, ponovila je da još postoje negativni rizici.

(Hina)