Mladi si u Hrvatskoj više ne mogu priuštiti stan s ovakvim cijenama nekretnina, kreditno su nesposobni. Hrvatski muškarci najdulje u EU ostaju s roditeljima, do 35. godine. U planu su projekti jeftinijeg najma

Do kraja godine, kako neslužbeno doznajemo, Vlada bi barem na papiru trebala imati prvu dosad hrvatsku stambenu strategiju. Cijene nekretnina toliko su otišle u nebo, da su one postale dostupne samo bogatima, ne i mladima koji tek žele stvoriti vlastiti dom – kreditno su nesposobni za tako visoke cijene.

Tržište najma je pak potpuno divlje, samo oko dva posto stanovnika živi u prijavljenom najmu

Što će nova strategija donijeti, nije poznato, osim da bi država trebala dati okvir,  a da glavni inicijator bude lokalna samouprava.

Neovisno o tome, neke od banaka, poput Erste banke, već rade na projektima tzv. “priuštivog stanovanja”. Ono podrazumijeva suradnju jedinica lokalne samouprave (JLS)  i banke u gradnji stanova za dugoročni, povoljniji najam.

Kako ni bankama, očito, ne odgovara da cijene nekretnina previše lete u nebo, jer malotko tako ostaje kreditno sposoban, ideja je da se gradnjom stanova za jeftiniji najam tržište stabilizira, ali i da se na određenom području nastane ljudi koji će to područje dalje razvijati.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay