Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona (USK), nakon što je utvrđena prodaja diploma, podiglo je optužnicu protiv tri osobe i istražuje još 72.

U Unsko-sanskom kantonu (USK) pronađeno je više od 100 osoba koja su kupila diplome. To je potvrđeno za Radio Slobodna Europa iz kantonalnog Tužiteljstva.

Tužiteljstvo je podiglo optužnicu protiv tri osobe i istražuje još 72, nakon što je utvrđena prodaja diploma. Istovremeno, Ministarstvo obrazovanja USK-a provjerava oko 5000 diploma koje su izdali Centar za obrazovanje odraslih i Visoka međunarodna škola u Cazinu.

U Republici Srpskoj nadležnost za provjeru diploma ima Ministarstvo prosvjete i kulture. Prije nekoliko godina poništeno je oko 500 diploma privatnih visokoškolskih ustanova.

Prema riječima Sabahudina Hadžialića, profesora na sveučilištima u Italiji i Poljskoj, bivšeg predavača na Međunarodnom sveučilištu u Travniku, jedino rješenje je sustavna revizija diploma.

“Ja sam za to da se sve diplome od 1992. revidiraju, ali tako da uz diplome provjerimo i znanje”, kaže Hadžialić, dodajući da kada je riječ o kupovina diploma ne postoje razlike između privatnih i državnih visokoškolskih ustanova.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay