Iz APN-a poručuju: ‘Ko je jamio, jamio je!‘ – Apartmani se oglašavaju šakom i kapom i u makarskim stanovima POS-a, na šibenskom Šubićevcu, u Malom Lošinju… A iznajmljivački posao cvjeta… Javna je tajna, ne samo u Splitu, da se s POS-ovim stanovima mešetarilo naveliko. Prvi splitski POS-ovi stanovi na Brodarici u velikom su broju odavno postali apartmani, mnogi su i prodani, a ista priča ponavlja se i na Kili, te širom Hrvatske, poglavito u turistima omiljenoj zoni na Jadranu.

U vrijeme divljanja cijena podstanarskih stanova u Splitu koje, što zbog turista, što zbog studenata i Ukrajinaca, rastu u nebo, kad svi oni bez vlastita krova nad glavom – o podstanarima vlasnicima kućnih ljubimaca da i ne govorimo – muku muče s pronalaskom adrese stanovanja, nepravda osobito boli.

Vlastita nekretnina u gradu preskupih stambenih kvadrata mnogima je ostala nedosanjan san, čak i mogućnost kupnje cjenovno im znatno pristupačnijih POS-ovih. Jednostavno su ispali s liste, a među one uistinu potrebite, iz socijalno osjetljivijih skupina, koji su uspjeli ostvariti preduvjet za dostojanstven život kupivši, po povoljnijoj cijeni, u nedostatku ikakvih vlastitih državne kvadrate, besramno su se ubacili i pojedinci kojima takvo što nije bilo nimalo potrebno.

Ne samo što su se, službeno se predstavljajući kao potencijalni vlasnici prve nekretnine za potrebe stanovanja, ogriješili o zakon kupnjom stana iz programa društveno poticane stanogradnje, zahvaljujući kojemu su “rješavali” stambeno pitanje po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, nego su i – usprkos činjenici što je od 2019. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zakonski zaprijetila svima onima koji iznajmljuju POS-ove stanove da će im kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku – nastavili iznajmljivati stanove podstanarima i turistima. Obraz im se ni tada nije zacrvenio.

STRANCI I KOFERI

Jer kako objasniti činjenicu da su se u POS-ovu stambenom naselju na Kili, gdje je prosječna cijena kvadrata stana iznosila 1107,99 eura, i ovoga ljeta u nekoliko ulaza svakih nekoliko dana neprestano izmjenjivali novi ljudi, koji su govorili različitim stranim jezicima i vukli kofere.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja rukovodi programom POS-a, na izmaku 2019. upozorila je kako je još 18. srpnja te godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, na temelju kojeg je određeno kako “stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr