Veliki problem, tvrde iz udruge Glas poduzetnika, predstavlja i Hrvatska narodna banka koja nije izdala nikakve upute za nove moratorije

Udruga Glas poduzetnika u ponedjeljak je upozorila na težak položaj povremenih prijevoznika putnika kojima su nakon isteka moratorija leasing kuće započele oduzimati vozila, a na naplatu su im dospjele sve kamate, te pozvala da se odmah donesu odluke i zadovoljavajući programi financijske pomoći.

U priopćenju se podsjeća da je Odbor za prijevoz Udruge Glas poduzetnika 24. ožujka održao sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a 25. i 26. ožujka dodatne konzultacije s predstavnicima ministarstva oko modela financijske pomoći. Nakon sastanaka i konzultacija na kojima je dogovorena konkretna pomoć, Vlada Republike Hrvatske i nadležna ministarstava nisu donijela odluku kako bi se riješio problem poduzetnika kojima su istekli moratoriji, tvrde iz Glasa poduzetnika.

Ističu i kako su leasing kuće tada inicijalno podržale zahtjeve koje imaju povremeni prijevoznici putnika i izrazile želju za odobravanje daljnjih reprograma.

“Ono što nas je nakon takvog početnog stava leasing kuća neugodno iznenadilo je činjenica da su leasing kuće ipak krenule u oduzimanje vozila. Raspolažemo s informacijama da je oduzeto minimalno 30 vozila u protekla dva tjedna. Isto tako, dok od leasing kuća dobivamo informacije kako masovno odobravaju reprogram, na terenu je situacija u potpunosti drugačija”, tvrde iz udruge Glas poduzetnika.

“Nažalost, svijeća je pregorjela, 1. travanj odavno je prošao, sve leasing kuće poslale su klijentima pune rate i kamate za proteklo razdoblje. Probili smo datum dospijeća plaćanja i tu je nažalost kraj. Tragično je da se apsolutno ništa nije učinilo za pomoć povremenom prijevozu. Čestitam premijeru Plenkoviću, ministru Mariću i ministru Butkoviću što su Hrvatsku svrstali uz bok s Albanijom, kao jedine zemlje u Europi koje nisu pomogle djelatnosti povremenog prijevoza putnika“, ističe Slišković, kojega zanima i “za koga je pripremljen teren zbog kojega mora propasti preko tisuću tvrtki i tko će spremiti lovu u džep”.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay