SEUL, 23. kolovoza 2017. (Hina/dpa) – Južnokorejski div potrošačke elektronike LG Electronics objavio je u srijedu da u Sjedinjenim Državama planira izgraditi tvornicu dijelova za električna vozila.

Tvornica će se prostirati na površini od približno 2,32 hektara i bit će smještena u predgrađu Detroita, nekadašnjeg sjedišta američke automobilske industrije.

Proizvodnja bi trebala početi iduće godine a uključivat će dijelove za električna vozila, poput električnih motora, pogonskih baterija, punjača baterija, navigacijskih sustava, displeja, sustava za regulaciju temperature i upravljačkih ploča.

Projekt će osigurati najmanje 292 nova radna mjesta – uključujući 137 u pogonu i 155 na inženjerskim i tehničarskim poslovima u tvrtkinom centru za istraživanje i razvoj.

LG će u pogon uložiti oko 25 milijuna dolara a u iduće četiri godine dobit će i 2,9 milijuna dolara potpore iz programa za razvoj poslovanja američke savezne države Michigan.

Južnokorejska kompanija također će dobiti pomoć države Michigan za zapošljavanje i osposobljavanje radnika, uključujući podršku tamošnjeg zavoda za zapošljavanje za suradnju s lokalnim učilištima, kao i pomoć lokalnih vlasti.

Iz LG-a su naglasili da se njihovo ulaganje u Michiganu nadovezuje na još dva planirana projekta u SAD-u. Kompanija tako uskoro počinje graditi tvornicu perilica za rublje u Clarksvilleu u saveznoj državi Tennessee. Ta 250 milijuna dolara vrijedna investicija otvorit će do 2019. godine 600 novih radnih mjesta.

Grade također novo sjedište LG-ja za Sjevernu Ameriku u Englewoodu u saveznoj državi New Yersey. Očekuje se da će u sklopu tog 300 milijuna dolara vrijednog projekta do 2019. godine udvostručiti broj zaposlenih u tom centru, na više od 1000 radnika.

(Hina)