Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio je kako očekuje da će hrvatske banke vrlo dobro proći Provjeru kvalitete aktive (Asset Quality Review – AQR) prije ulaska u Jedinstveni nadzorni mehanizam – JNM (SSM – Single Supervisory Mechanism), jer je njihova kapitalna adekvatnost i likvidnost značajno viša od prosjeka eurozone.

Vujčić, koji sudjeluje na 25. Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a, napomenuo je kako je u tijeku tehnički dio dogovora s Europskom središnjom bankom (ESB) oko provođenja Provjere.

“Potrebno je odrediti koje će banke proći Provjeru i očekujem da ćemo do kraja lipnja znati broj imena tih banaka. Potom slijedi obavijest tim bankama koje podatke trebaju pripremiti, a Europska središnja banka treba provesti javni natječaj za provedbu Provjere. Na koncu slijedi i sama Provjera kvalitete aktive”, objasnio je Vujčić.

Istaknuo je kako je pismo namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam ERM II u završnoj fazi dovršavanja, a bit će poslano nakon dogovora s europskim partnerima.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay